Forum Pagale.dbv.pl Strona Główna Pagale.dbv.pl
Forum
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

Potrawy wegetariańskie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Pagale.dbv.pl Strona Główna -> Kurkuma i Curry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rukhsaar
Administrator
Administrator



Dołączył: 27 Sie 2006
Posty: 503
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź

PostWysłany: Śro 17:36, 10 Sty 2007    Temat postu: Potrawy wegetariańskie

Coś dla naszych forumowiczek Wesoly

Przepis od Mio

PERŁY ORIENTU
Fantazyjne danie warzywne. Zdrowe (danie węglowodanowe) i bardzo szybkie w przygotowaniu.

SKŁADNIKI
1/2 papryki czerwonej
1/2 cebuli czerwonej
2 szalotki
2 selery naciowe
2 ząbki czosnku
puszka fasoli limeńskiej (400 ml)
puszka różnych rodzajów fasoli (800 ml)
sok z połowy cytryny
2 łyżki posiekanej mięty
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2/3 szklanki oliwy z oliwek
sól i pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Na początek kroimy paprykę, cebulę i seler w drobną kostkę, następnie kroimy szalotki w plasterki i drobno siekamy czosnek. W dużej misce łączymy wszystkie warzywa i dokładnie mieszamy. Dodajemy sok z cytryny, miętę, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Na koniec całość polewamy oliwą z oliwek i delikatnie mieszamy. Zrobione danie przekładamy do eleganckiej salaterki i przybierami listkami świerzej mięty. Uwaga: przed podaniem należy przelać fasolę wodą, aby ją lekko odświeżyć. Życzę smacznego !


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
yoarashi
Nowicjusz
Nowicjusz



Dołączył: 04 Lis 2006
Posty: 57
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pabianice

PostWysłany: Sob 19:57, 20 Sty 2007    Temat postu:

Zdradzam przepis na daal:

Pi razy oko dla 2 osob:
szklanke soczewicy namoczyc przez noc i ugotowac z woda az sie miekka i ciapciowata zrobi (tak robia hindusi w jakis sposob, nie sie niestety jeszcze nie udalo), pod koniec gotowania dodac ze 2 rozciapciane pomidowy i troche koncentratu.
A na patelni robimy czary mary:
siekamy ze 2 cebule i smazymy, do tego dodajemy posiekany zabek czosnek, 1 cm imbiru tez drobno posiekanego i kmin rzymski, najlepiej caly, a nie mielony.
Zawartosc patelki przenosimy do gara, mieszamy i czekamy na odpowiednia konsystencje-mniej wiecej gestej zupy grochowej, w koncu daal je sie przy pomocy chlebka chapatti (roti robione na patelce tawa).
P.S. podejrzalam u Hinduski, ze gotuje soczewice w szybkowarze - moze to ma wplyw na jej konsystencje?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mio
Senior
Senior



Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 453
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 7:33, 23 Kwi 2007    Temat postu:

.Oj dzięki Yo wreszcie daal Wesoly . i to z fajnym sposobem przygotowania Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mio
Senior
Senior



Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 453
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 7:35, 23 Kwi 2007    Temat postu:

Dobra zupa nie jest zła! A szczególnie taka, którą naprawdę porządnie można się najeść. No więc w związku z tym mam dla Was kolejny świetny przepis na zupę z soczewicy. Tym razem
z akcentem indyjskim. Zamiast curry, można dodać inną indyjską przyprawę: garam masala
- wtedy zupa będzie ostrzejsza i bardziej wyrazista w smaku... Ja tę zupę zmiksuję na krem, ale bez miksowania też jest znakomita!


Krem z soczewicy pomarańczowej z mlekiem kokosowym i curry

Dla 6 osób
Czas przygotowania: 30 minut

1 cebula
1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1 łyżeczka curry (lub więcej, jeśli lubisz)
400 ml mleka kokosowego
400 g pomidorów w puszcze pokrojonych lub przecieru pomidorowego
400 g pomarańczowej soczewicy
1 mini kostka przyprawowa Czerwone małe Papryczki Knorr
sól, pieprz
2 łyżki mieszanych kiełków
1 łyżka liści kolendry

Jak to zrobić:

1. Posieka cebulę i podsmaż na oleju, aż będzie złocista (ok. 3 minuty). Dodaj curry.
2. Wlej mleko kokosowe. Gotuj 3 minuty. Dodaj pomidory i 1,5 litra gorącej wody. Ponownie zagotuj. Dodaj soczewicę i gotuj 15-20 minut, aż soczewica będzie miękka.
3. Zmiksuj zupę, w razie potrzeby dolej wody. Dodaj rozkruszoną mini kostkę przyprawową. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
4. Udekoruj kiełkami i kolendrą.

Bon appétit!


To przepis Pascala po prostu gotuj Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Pagale.dbv.pl Strona Główna -> Kurkuma i Curry Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin