Forum Pagale.dbv.pl Strona Główna Pagale.dbv.pl
Forum
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

Ciasta i desery

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Pagale.dbv.pl Strona Główna -> Kurkuma i Curry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mio
Senior
Senior



Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 453
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 7:46, 17 Mar 2007    Temat postu: Ciasta i desery

Gulab Jamoon






Gulab Jamoon - ciasto - składniki
Syrop cukrowy - składniki
Gulab Jamoon - przygotowanie
Jalebi - ciasto - składniki
Jalebi - przygotowanie
Indyjska herbata


Gulab Jamoon - ciasto - składniki


4 l niepasteryzowanego, pełnotłustego mleka
100 g mąki z białej soczewicy
olej do smażenia





Syrop cukrowy - składniki


woda
cukier trzcinowy
odrobina wody różanej
szczypta szafranu





Gulab Jamoon - przygotowanie







Soczewicę mielimy na mąkę, mleko gotujemy na dużym ogniu około 40 minut do uzyskania gęstej masy. Po wystudzeniu dodajemy do niej mąkę z soczewicy, mieszamy aż uzyskamy konsystencję „ścisłego” twarogu. Jeżeli ciasto jest za gęste, dodajemy odrobinę mleka. Masę odstawiamy na około 1/2 h. Z gotowej masy formujemy kulki, które smażymy w głębokim oleju około 3-5 minut, do uzyskania brązowego koloru. Usmażone kulki zanurzamy w syropie cukrowym, aż nim nasiąkną. Podajemy z indyjską herbatą.





Jalebi - ciasto - składniki


100 g mąki pszennej
woda





Jalebi - przygotowanie


Gulab Jamoon i Jalebi




Mąkę mieszamy z wodą do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na ok. 20 godzin. Ciasto przelewamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy esy-floresy, które smażymy do lekkiego zbrązowienia na głębokim oleju. Przestudzone nasączmy suropem cukrowym. Również podajemy z indyjską herbatą





Indyjska herbata

Na jedną filiżankę herbaty potrzebujemy: 1 łyżeczkę, czarnej granulowaną herbatę, 1/2 porcji wody , 1/2 porcji mleka , szczypta kardamonu, cukier trzcinowy, świeży imbir. Herbatę gotujemy z mlekiem i wodą. Dodajemy do niej kardamon, rozgnieciony imbir i słodzimy do smaku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Pagale.dbv.pl Strona Główna -> Kurkuma i Curry Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin