mio
Senior
Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 453
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 7:46, 17 Mar 2007 Temat postu: Ciasta i desery |
|
|
Gulab Jamoon
Gulab Jamoon - ciasto - składniki
Syrop cukrowy - składniki
Gulab Jamoon - przygotowanie
Jalebi - ciasto - składniki
Jalebi - przygotowanie
Indyjska herbata
Gulab Jamoon - ciasto - składniki
4 l niepasteryzowanego, pełnotłustego mleka
100 g mąki z białej soczewicy
olej do smażenia
Syrop cukrowy - składniki
woda
cukier trzcinowy
odrobina wody różanej
szczypta szafranu
Gulab Jamoon - przygotowanie
Soczewicę mielimy na mąkę, mleko gotujemy na dużym ogniu około 40 minut do uzyskania gęstej masy. Po wystudzeniu dodajemy do niej mąkę z soczewicy, mieszamy aż uzyskamy konsystencję „ścisłego” twarogu. Jeżeli ciasto jest za gęste, dodajemy odrobinę mleka. Masę odstawiamy na około 1/2 h. Z gotowej masy formujemy kulki, które smażymy w głębokim oleju około 3-5 minut, do uzyskania brązowego koloru. Usmażone kulki zanurzamy w syropie cukrowym, aż nim nasiąkną. Podajemy z indyjską herbatą.
Jalebi - ciasto - składniki
100 g mąki pszennej
woda
Jalebi - przygotowanie
Gulab Jamoon i Jalebi
Mąkę mieszamy z wodą do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na ok. 20 godzin. Ciasto przelewamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy esy-floresy, które smażymy do lekkiego zbrązowienia na głębokim oleju. Przestudzone nasączmy suropem cukrowym. Również podajemy z indyjską herbatą
Indyjska herbata
Na jedną filiżankę herbaty potrzebujemy: 1 łyżeczkę, czarnej granulowaną herbatę, 1/2 porcji wody , 1/2 porcji mleka , szczypta kardamonu, cukier trzcinowy, świeży imbir. Herbatę gotujemy z mlekiem i wodą. Dodajemy do niej kardamon, rozgnieciony imbir i słodzimy do smaku.
Post został pochwalony 0 razy
|
|