|
Pagale.dbv.pl Forum
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mio
Senior
Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 453
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 10:05, 11 Mar 2007 Temat postu: KUCHNIA JAPOŃSKA |
|
|
Japoński makowiec z jabłkami
Autor: Dyzio (elka_77@tlen.pl)
Czas: 45 min. Kaloryczność: duża
Składniki:
1 puszka maku z bakaliami, 8 jaj, 1/2; szkl. cukru, 1/2; kostki masła, 12 łyżek kaszy manny, 1/2; łyżeczki proszku do pieczenia, 2 kg jabłek
Jak przyrządzić?
Z żółtek i cukru ukręcić kogel–mogel. Do masy dodać masło, wymieszać, dodać mak, kaszę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Jabłka grubo zetrzeć, wymieszać z pianą z białek, dodać do masy. Wyłożyć do dużej prostokątnej blachy. Piec 45 min do 1 godz. w 180°C.
Uwagi:
Można polukrować.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
mio
Senior
Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 453
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 10:15, 11 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Japoniec czyli makowiec na jabłkach
Autor: Hajduczek
Porcje: 35 - 42 Koszt: 14 zł Trudność: prosty Czas: 60 min.
Składniki:
Ciasto:
- 20 dag maku
- 6 jaj
- 13 dag margaryny do pieczenia
- 6 łyżek kaszy mannej
- 40 dag startych jabłek
- pół opakowania proszku do pieczenia
- 30 dag cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Masa czekoladowa:
- 3 łyżki kakao czystego
- 3 łyżki cukru pudru
- pół kostki magaryny
- jajko
Jak przyrządzić?
Na wstępie sparz mak, czyli: wsyp mak do garnka, zalej go wrzącą wodą i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, natępnie odcedź i ostudź. Przestudzony mak przepusćić przez maszynkę z sitkiem o drobnych oczkach dwa razy.
- Zetrzyj jabłka obrane ze skórki na tarce o dużych oczkach. (ja biorę albo 6 średnich jabłek albo 4 duże i wtedy zazwyczaj jest to zbliżona pożądana ilość jabłek startych).
- Do miski daj margarynę i wsyp cukier puder. Utrzyj to na gładką masę dodając po 1 żółtku (ręcznie lub mikserem) a białka oddzielaj do osobnego wysokiego naczynia.
- Do gładkiej utartej masy dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, kaszę manną, jabłaka starte i mak. Wymieszaj to łyżką.
- Białka z jajek ubij na sztywną pianę, dodaj do wymieszanej masy i delikatnie wymieszaj z nią. - Powstałą masę ciastową wylej na uprzednio przygotowaną formę do pieczenia (blacha prostokątna wyłożona papierem do pieczenia lub wysmarowana tłuszczem i obsypana bułką tartą).
- Wstaw blachę z ciastem do rozgrzanego piekarnika 180 stopni C i piecz 60 minut.
- Po upieczeniu wyjmij ciasto, niech ostygnie.
Przygotuj masę czekoladową:
- Do garnka daj margarynę niech się rozpuści na wolnym ogniu, dodaj cukier puder i kakao, wbij całe jajko i szybko mieszaj aby się nie ścięło. Chwilę pogotuj i gorącą wylej na ciasto. Umiejętnie operując blachą rozlej masę na całym wierzchu ciasta.
Po przestygnieciu masy wstawić ciasto do lodówki.
Potrzebne przybory:
Maszynka do mielenia, tarka do warzyw, mikser do ciasta, łyżka, garnek wysoki, miska do przygotowania ciasta.
Jak podawać?
Doskonałe na podwieczorek z kawą lub kakao, a także mlekiem, do ugoszczenia znamienitych gości.
Nie kładźcie pokrojonego cista piętrowo! Każdy kawałek ciasta powinien stać pojedynczo na tacy, jeden obok drugiego.
Ciasto naprawdę pyszne.
Smacznego i miłego pieczenia!
Uwagi:
Do masy ciastowej można dodać także rodzynki, orzechy jak kto woli.
Jeśli ciasto Wam zasmakuje proponuję przygotować więcej porcji makowych zmielonych i poporcjowane trzymać w zamrażalniku, bo z makiem jest najwięcej zabawy.
Czas przygotowania:
Przygotowanie masy ciasta zajmuje do 15-20 minut jeśli wcześniej macie przygotowany mak (ok. 45 minut z mieleniem i posprzątaniem), a także wcześniej przygotujecie sobie starte jabłka (10 minut).
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|